Категории

Протектори за крака и наколенки за коляно

Показва 1 до 20 от 25 (2 страници)

Тренировките по контактни бойни изкуства налагат използването на специална защитна екипировка. Бойните спортове задължават състезателите да предпазят ставите си от сериозни травми. В този раздел ви представяме една богата и превъзходна колекция от спортни протектори за крака, както и налакътници и наколенки. Еластичните продукти DBX Bushido предпазват тялото от травми, без да ограничават движенията.

Пълноценна екипировка е необходима на начинаещите бойци още преди да направят първите си стъпки в избрания спорт. С повишаване нивото на обучение, защитните средства постепенно се увеличават – добавят се необходимите елементи. Стандартният минимум, необходим за пълноценни тренировки по карате, тай бокс, кикбокс и самбо, се състои от защита на краката, ръцете и торса. Ще се спрем детайлно на всяка от тях.

Протектори за крака: разнообразие от видове и модели

Защитата за краката се осигурява от протектори за коленете (наколенки за коляно) и подбедрицата. Защитата на пищяла минимизира болката след удар и помага да се избегнат сериозни наранявания и натъртвания. В допълнение, наличието на защитна екипировка ви позволява да тренирате ритници с пълна сила. Съществуват определени критерии за избор на защита за краката.

Протекторите за краката на състезателите са разработени в няколко варианта. Могат да се закупят под формата на чорапи с плътна подложка в областта на пищяла и такава в горната част на стъпалото. Съществуват и модели с отделно предназначение – за пищяла, стъпалото и коляното. Всички те се фиксират стабилно върху крака, посредством велкро ленти.

Материали, използвани за изработка

Почти всяка група протектори за крака са изработени от еластична материя, така че да не се ограничава движението. За целта се използват различни материали: естествена или изкуствена кожа, винил, както и порест каучук - неопрен. Използването на такива материали ви позволява бързо да поставяте и фиксирате протектора.

Комбинираният протектор за крака и стъпалото, изработен от микс от еластан и памук, прилепва добре, като същевременно позволява на кожата да диша. Комбинацията от органичен памук и еластични материи с ударопоглъщащи подложки ви позволяват плътно да обвиете крака и да го предпазите от удари и навяхвания.

Неопреновите модели осигуряват ефект на превръзка, като фиксират крака в правилната позиция. Неопренът не подлежи на деформация – той е издръжлив и хипоалергенен. Продуктите от естествена кожа също са издръжливи и устойчиви на износване, а тези от изкуствена кожа се отличават с достъпна цена.

Заместителят на кожата имитира свойствата и външния вид на естествения материал, благодарение на памучната основа с полиуретанов слой. Кожо-винилът, ако е с добро качество, не е по-лош от естествената кожа. Материята има органолептични свойства и издръжливост. Следователно чифт протектори за крака за кикбокс от кожен винил има висока устойчивост на износване.

За да изберете правилната защита за краката си, е необходимо да измерите разстоянието от глезенната става до сгъвката на коляното. Също така е важно да знаете обиколката на подбедрицата. Измерванията трябва да се правят на два крака. Новият протектор може да е малко по-малък като размер, но с времето ще се отпусне и ще пасне добре.

Защита на ръцете: как да предпазите лактите и предмишниците си?

По време на спортни тренировки не само краката се нуждаят от защита. Също толкова важно е да изберете правилната защита за ръцете си. Налакътниците ще гарантират безопасността на лакътната става. Такова защитно средство е много търсено в муай тай, където са разрешени удари с лакът.

Налакътниците би трябвало да имат редица важни характеристики. Те трябва да са изработени от естествена или синтетична материя, която е мека и приятна на допир. Налакътник от памук с еластанова нишка е лесен за поставяне и задържане. Полиуретановите подложки, пък предпазват ръцете и предмишниците.

Налакътниците DBX Bushido позволяват на кожата да диша и перфектно абсорбират влагата, като същевременно задържат топлината на тялото и засилват кръвообращението. Протекторът следва формата на лакътя - не увисва и не ограничава движението. При определени модели има фиксиране с ластик. Това позволява протекторът винаги да стои на място.

Укрепването на уязвимата част със специална пластина гарантира защита на ставата при падане. Налакътниците не изискват специални грижи. Перат се на 40 градуса и се центрофугират на 800 оборота. Могат да се сушат на открито или в помещение. Не се препоръчва сушене върху отоплителни уреди.

Протекторите за ръце и предмишници също са лесни за поддръжка. Този тип екипировка е с анатомична форма, предлагаща сигурно прилягане. Някои модели имат специална подплънка отвътре. Висококачественият синтетичен плат абсорбира влагата и не пречи на движението. Полиуретановите подложки гарантират защита на предмишниците и ръцете.

Защита за коленете при единоборства

Колянната става е едно от най-уязвимите места в човешкото тяло и съответно – податливо на спортни травми. За да избегнете всички неприятни моменти с коленните стави, трябва да подходите разумно към тренировъчния процес и да се оборудвате с правилния тип наколенка.

Днес могат да се намерят различни видове протектори за бойни изкуства. Наколенките са представени в няколко групи: спортни, профилактични и лечебни. Нашият магазин предлага добър избор от ластични наколенки на достъпна цена, разработени специално за практикуващите бойни спортове.

Преди всичко си заслужава да отговорим на въпроса: какво е предназначението на наколенката в бойното изкуство? Отговорът е следният: По време на конфронтация между двама съперници в различни бойни спортове или по време на тренировка, често се използват лакти и колене. За да тренирате правилно и да нанасяте удари по време на битката, трябва да подберете правилно защитната си екипировка.

Без наличието на спортни наколенки всеки удар с коляно на спаринг партньора може да доведе най-малкото до натъртване, а в най-лошия случай - до дисекция на коляното. Желателно е също такава защита да използва и вашият партньор, защото ударът с голо коляно е няколко пъти по-болезнен.

Друга допълнителна функция на спортната наколенка за коляно е да служи за фиксация на колянната става. Това е особено полезно за спортистите, които имат проблеми с коленете. Коленете се увреждат не само при спаринг срещи и състезания, но и при силови тренировки, когато тежестите се изтласкват от клек. В този случай наколенката е задължителна.

Една важна особеност на наколенката е вътрешната ѝ повърхност. За тази цел производителите най-често използват неопрен, който е много мек, еластичен и порест материал. Поради последното свойство, качествената спортна наколенка не отделя топлина, но коляното ви ще бъде оптимално разгрято.

Избор на наколенките – основни критерии

Изборът на наколенките трябва да се прави стриктно според конкретния вид спорт. Всички видове коленни протектори имат специфичен дизайн и специална структура, съобразена с натоварването, което ще бъде приложено върху колянната става. Не правете грешката да участвате в бойни тренировки с обикновена еластична наколенка, която няма вътрешен протектор.

Когато избирате такъв тип спортна екипировка трябва да се фокусирате върху следните параметри:

  • Тип (вид спорт);
  • Размер;
  • Материал.

Според типа на спортните наколенки може да се определи и тяхната цена. Логично ластичните бандажи са по-евтини от наколенките тип протектор, които имат плътна подплънка в предната част на коляното. Тук се взима предвид не само по-прецизният подбор на материалите и тяхното качество, но и специалната анатомична форма, разработена от компетентни дизайнери.

Класификацията на универсалната група протектори за коляно ги дели на:

Фиксиращи – препоръчва се използването им, когато ще се правят голям брой клекове;

Компресионни – подходящи за спортисти, които се възстановяват от травми;

Амортизационни - Намаляват напрежението върху колянната става по време на бягане. Освен това материалът трябва да е еластичен и достатъчно стегнат. За да определите правилно размера, е необходимо да измерите обиколката на коляното.

Какво най-често причинява спортните травми?

Не една и две обещаващи кариери са били прекъснати преждевременно заради сериозна травма, оставила трайни поражения върху определена мускулно-ставна група. Нито един атлет не е застрахован от сериозно нараняване, но рисковете бяха драстично намалени със създаването на специални защитни средства за спорт, в това число и еластични наколенки, налакътници и протектори за крака.

Травмите в спорта, като изключим липсата или неправилното използване на наколенки за коляно за спорт, се дължат в голяма степен и на пренебрегване на загрявката, нарушения на техниката на изпълнение на упражненията и неадекватна интензивност на физическата активност, за която тялото не е готово.

Рискът от нараняване се увеличава, ако тренирате на фона на заболяване или се подлагате на прекомерно натоварване - претрениране. Според фитнес треньорите основният процент от навяхвания, изкълчвания, натъртвания или растежения се пада на начинаещите. Те са и тези, които биха пренебрегнали изискването за носене на протектор при практикуване на някакъв вид боен спорт.

Растежение, навяхване, натъртване или разкъсване на менискус - това са най-честите травми при тренировка. Лекарите отбелязват 5 стави, които са най-уязвими при спорт: коляно, рамо, лакът, глезен и китка. За всяка от тях магазинът ни предлага специално разработена защитна екипировка. В този раздел ще намерите подходящата наколенка за вашите нужди на достъпна цена.

Как да защитите ставите си по време на тренировка?

На първо място, загрейте, като се съсредоточите върху тази част от тялото, която ще използвате най-интензивно в тренировката. Не забравяйте да направите загрявка на ставите. Движенията трябва да бъдат плавни, без резки движения.

Чувствайте се свободни да си дадете почивка, но ако почувствате болка, незабавно прекратете упражнението. Също така, за надеждна фиксация, можете да използвате допълнителна опора: бинтове, атлетичен колан, наколенки за спорт и налакътници. Бинтовете са най-достъпното средство, предназначено за компресия на ставата, но те не са подходящи за всички видове спортни дисциплини.

Бинт или наколенка – какво да изберете?

Бинтовете за колене и спортните наколенки за коляно се предлагат на различна цена, но не в това се състои разликата между тях. И двете приспособления се използват за повишаване на ефективността на тренировките чрез повишаване на абсорбцията на ударите по време на различни силови упражнения.

Коленете са най-уязвимата част от тялото при работа с щанга, тъй като краката поемат по-голямата част от натоварването. Ето защо такъв аксесоар, какъвто е бинтът или ластичната наколенка, е задължителен за състезаващи се в силов трибой, както и за хора с травмирани колена: те предпазват менискуса, ставната капсула и връзките от нараняване и пренапрежение.

Не превръзвайте коленете си твърде стегнато - ефективността на клякането може да се увеличи значително, но рискувате да не почувствате увреждане на коляното, докато кръвоснабдяването не се възстанови.

Предимството на специалната наколенка за спорт е, че не е нужно да губите време в правенето на превръзка - фиксаторът осигурява постоянна, равномерна компресия и опора. Но това също така може да бъде и минус, защото, ако можете да увеличите или намалите нивото на компресия с бинтове, при наколенките то винаги ще бъде едно и също.

Допълнителни свойства

В зависимост от материала наколенките и бинтовете могат да имат допълнителни свойства: топлинен ефект, подобрена циркулация на кръвта и лимфата, микромасаж и водоустойчивост. Защитата на лактите може да бъде осигурена с налакътници. Такъв аксесоар ще защити лигаментния апарат, ще предотврати хиперекстензия (свръхразтягане) в лакътната става, а също така ще създаде ефект на затопляне и микромасаж.

Всички спортни фиксатори са незаменими при рехабилитация след наранявания. Ако вашата тренировка е била предшествана от нараняване, в този случай не забравяйте да се консултирате с вашия лекар относно избора на правилния спортен аксесоар.Също така трябва да се уверите, че не сте алергични към материала, от който е направен продуктът.

Ето защо, преди да започнете активно да тренирате силов или боен спорт, ви съветваме да подходите отговорно към метода за защита на ставите. Не забравяйте, че спортните травми са по-лесни за предотвратяване, отколкото за лечение. Поръчайте чифт качествени наколенки при нас още сега!

Как да се грижите за защитната екипировка?

Не само спортния ви екип, но и защитните средства се нуждаят от специална грижа. Макар цените ни да са максимално изгодни, продуктите, които ви предлагаме, са преди всичко инвестиция в собственото ви бъдеще като успешен състезател в избрания спорт. Това е особено валидно ако тренирате често и искате да удължите живота на скъпата си екипировка.

Първото нещо, когато се приберете от спортната зала, е да извадите екипа си и да го оставите да съхне. Трябва да изсушите много внимателно боксовите ръкавици, протекторите за крака, наколенките, налакътниците и всички защитни аксесоари, които сте използвали. Препоръчително е кожените изделия да се сушат на проветриво място, далеч от нагревателни уреди, като се избягва пряка слънчева светлина.

Под въздействието на топлина или слънце кожата на ръкавиците може да се деформира и напука, което значително намалява експлоатационния им живот. Колкото до любимия ви чифт налакътници или протектори за краката – тях можете да перете редовно и да ги сушите по-най-удобния начин.

Когато, поради интензивната употреба, аксесоарите се повредят фатално, винаги можете да посетите нашия онлайн магазин за наколенки, с които да замените стария чифт. При нас ще откривате винаги продукти с отлично качество, ергономичен дизайн и супер изгодна цена.