Категории

Въжета за катерене

Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)

Покупката на въже за катерене ви дава възможност не просто да тренирате най-важните мускулни групи на тялото, но и да го правите по максимално безопасен начин. Обезопасителните въжета, предлагани в нашия магазин, се отличават с изключителна здравина и надеждност. Изработени са от напълно натурален материал (юта) и могат да се закупят в различни дължини.

Ролята на въжето в спортния алпинизъм – какво да изберете?

Ако в несложен туристически поход въжето не ви е необходимо, то при скално катерене и катерене в зала, то е ключов реквизит. Когато се използва и съхранява правилно, въжето е най-надеждният елемент на обезопасителната верига. Несертифицирани въжета могат да се използват само за сушене на пране и за други селскостопански или декоративни проекти. Те не могат да се използват за осигуряване.

При спортен туризъм на пешеходни дистанции, дебелината на основните въжета за катерене трябва да е с диаметър 10мм, докато при планински дистанции се допуска и по-малък диаметър. Като свойства, въжетата за алпинизъм биват два вида: статични и динамични. Нека разгледаме всеки от тях:

Въжето от статичен тип се използва при спускане и катерене, както и при преминаване по трасе, като се фиксира поне от едната страна. На навесни проходи и паралелни перила, въжето е предварително опънато за по-лесно придвижване или транспортиране на пострадал. Разтягането на статичните въжета е до 5% от използваната дължина.

В спортния алпинизъм динамичното въже почти не се използва, поради неговата непрактичност на перила и при спускане, а освен това, цената му е твърде висока. При натоварване то се удължава с 30-35% от първоначалната дължина. Според стандартите е разрешено удължение не повече от 40%.

Основни изисквания към въжетата за катерачи

 В практиката си опитните катерачи са използвали различни видове въжета за алпинизъм – всяко с различно предназначение и собствени характеристики. Това е най-сигурният начин да се дефинират основните изисквания към този вид спортно оборудване и да бъдат посочени както на производителите, така и на начинаещите катерачи.

Най-важните изисквания към въжето за спортен алпинизъм са:

  • Износоустойчивост. На определени места предпазното въже ляга върху блокиращото, което поврежда оплетката. Това отчасти се дължи на липсата на опит, но във всеки случай, по-нататъшното използване на въжето е забранено;
  • Мекота. За по-голямо удобство възлите трябва да са възможно най-малки и плътно затегнати на частите от системата и карабинерите;
  • Статичност. Това качество е изключително важно при катерене по въже;
  • Достъпност. Всеки катерач е амбициран да намери висококачествено и здраво въже за катерене на колкото е възможно по-ниска цена.

В зависимост от ръста и гръдната обиколка на катерача, обикновено е нужно 4-5 метра въже. Дължините на нашите продукти варират точно в този диапазон – 3, 4, 5 и 6м. Имайте предвид, че при въжетата има срок на използване и е желателно да се сменят всяка година, дори ако липсват видими следи от износване.

Съхранение и правилно използване

Въжето за катерене е доста взискателно към условията на съхранение. То трябва да се ​​съхранява на сухо и проветриво място при стайна температура без излагане на пряка слънчева светлина и агресивни изпарения. При намокряне здравината и динамичните свойства на незащитените алпинистки въжета се влошават повече от два пъти, а теглото им се увеличава значително.

Това условие е от голямо значение, тъй като в спортния алпинизъм трябва да тичаш с въжето на гръб. При дъжд или при преминаване на водно препятствие то става значително по-тежко. Ето защо трябва да изберете въже, обработено с висококачествена водоотблъскваща импрегнация. Ако е предвидено да се използва само за катерене в зала или върху сухи скали, тогава този фактор може да се пренебрегне.

Предлагаме ви висококачествени въжета за катерене на изгодна цена с диаметър 40мм, които осигуряват отлично сцепление по време на тренировката. Въжетата от юта, които ви предлагаме, са защитени по краищата и са оборудвани с карабинер, посредством който могат да се закачат на дръжка или да се използват за монтаж.