Категории

Боксови ръкавици

Показва 1 до 20 от 39 (2 страници)

Предлагаме богат избор от боксови ръкавици с високо качество и достъпни цени. Те са може би най-важната част от боксьорската екипировка, осигурявайки едновременно защита, комфорт и лекота при изпълнение на определени действия. При нас можете да закупите ръкавиците в комплект с бинтове или заедно с боксова круша, придружена от надеждна система за нейното окачване.

Какво са всъщност ръкавиците за бокс?

Както може би добре знаете, боксовите ръкавици са аксесоар, който се носи по време на боксови срещи и тренировки. Целта на използването им е да се защитят както ръцете на състезателя, така и лицето на нговия противник. В професионалния спорт, а също и извън него, носенето им е задължително.

По-голям интерес вероятно предизвиква тяхната поява. Това се случва през 1868 г., когато под егидата на Джон Шолто Дъглас, 9-ти маркиз на Куинсбери, е съставен набор от правила за състезателите в дисциплината бокс, който казва, че носенето на ръкавици е задължително. Тези правила стават на практика общи базови правила в бокса.

Боксовите ръкавици са по-меки и заоблени от ръкавиците, използвани в кикбокса и други бойни изкуства като ММА, сан-шоу, муай-тай и други. Така например, по-твърдите, компактни и плоски модели, използвани в изброените дисциплини, не бива да се използват по време на тренировки с боксов чувал, поради риск от неговото повреждане.

Нека все пак се спрем на въпроса: какво всъщност представляват специалните ръкавици за бокс? Те са на практика специално разработен спортен аксесоар, чиято функция е да предпазват състезателите от сериозни наранявания. Антипод на тази разработка са ръкавиците cestus, използвани в Древна Гърция, в чийто дизайн е бил вложен компонент, целящ да увеличи болката на противника, вместо да я намали.

Днес ръкавиците, използвани от боксьорите, се отличават с изключително високо качество на материалите. Изборът от модели с различен грамаж и дизайн е толкова голям, че новаците в този спорт могат сериозно да се объркат при покупката. Специалистите препоръчват тази част от екипировката да се избира с помощта на опитен консултант, за да се избегнат грешки, които биха създали риск за младия състезател или биха направили закупения продукт практически неизползваем.

Какви видове съществуват?

Ако искате да купите най-подходящите за вашите цели боксови ръкавици и да извлечете максимума от платената цена, е важно да познавате добре този артикул във всичките му вариации и разновидности. Точно така, боксовата ръкавица не е универсален и унифициран продукт, а изделие, чийто дизайн е приспособен към различни условия на използване.

В този ред на мисли можем да кажем, че ръкавиците, използвани в бокса, се делят на следните групи:

  • Класически боксьорски;
  • За тренировки и фитнес;
  • Персонални треньорски;
  • За спаринг;
  • Бойни.

За да бъде пределно ясно за какво служи всяка разновидност, ще трябва да разгледаме внимателно нейните технически и дизайнерски особености. Болшинството състезатели в боксовия спорт са открили сами разликите по трудния начин, на принципа „проба-грешка”. Ние ще се опитаме да ви спестим време, а също и не малко пари.

Ръкавици за тренировки с чувал или манекен

Това са първите бокс ръкавици, които и любители, и състезатели използват, преди да преминат към спаринг вариантите. Тоест, можем да ги разглеждаме като екипировка за начинаещи, проектирана специално за нанасяне на удари върху боксов чувал, круша, манекен или друг вид тренажор.

Те са по-тънки и леки от състезателните модели, което означава, че предлагат на боеца по-ниско ниво на защита. Освен това, по-ниското им тегло позволяват на трениращия да нанася много по-бързи удари, отколкото би било възможно в един боксов мач, когато се използват по-тежки и масивни боксьорски ръкавици.

Днес ръкавиците за тренировки с чувал имат повече пълнеж, за да се осигури повече защита за ръцете на трениращите. Тази допълнителна подплата също така удължава живота на ръкавицата, предпазвайки я от износване и свиване при интензивна употреба.

За тренировки и фитнес

Това е най-популярният вид ръкавица, който ще намерите в интернет и ще ви предложат във фитнес залата. При нея изборът на теглото се основава на четири основни параметри: дължина на дланта, дължина на самата ръкавица, тегло и мускулен растеж.

Хората, които търсят най-подходящия модел за изграждане на мускулна маса, трябва да изберат такъв с тегло над 14 унции.  Тук е валидно правилото, че теглото на ръкавиците и мускулното развитие са пропорционални едно на друго.

Персонални треньорски и спаринг

За треньора по бокс, изборът на боксови ръкавици и техните размери зависи изцяло от човека, с който се работи в момента. Когато се тренират жени, обикновено се търси по-малък размер и удобна, лесно управляема боксова лапа. Личните треньори също биват насърчавани да носят защитна екипировка, тъй като клиентите държат да се чувстват в пълна безопасност.

При ръкавиците за спаринг оптималното тегло е 16 – 18 унции. Освен това е добре продуктът да има по-плътна подплата, тъй като при спаринга не е нужно да се наранява противника. Тегло 16 oz. или 18 унции може доста да ви помогне преди битката. Причината е по-голямото тегло, което прави бойната ръкавица по-лека. След спаринг тренировката можете да се нахвърлите по-бързо и да ударите опонента си.

За нощни боксови боеве се използват съвсем различни размери на боксови ръкавици – така наречените „бойни” модели. В зависимост от типа бой или указанията на промоутера, боксовата ръкавица може да бъде 8 oz, 10 oz или 12 унции.

Пълнеж на ръкавиците – на какво да обърнете внимание?

Трудно бихте могли да намерите евтини боксови ръкавици с качествен и устойчив пълнеж. По-правилно е да използваме прилагателното „евтино” за продукти, при които имаме идеално съотношение цена-качество. Тоест, качеството е максимално високо, така че цената се приема за ниска на база този показател.

Защо е толкова важен пълнежът на ръкавиците за бокс? Тук всичко е просто и ясно: тежките и бързи удари могат да ви изведат до победа на арената, но те също така могат да наранят пръстите и ръцете ви. Допустимо е да използвате по-леки боксови ръкавици за чувал, но при реален бой добрият пълнеж е изключително важен.

В миналото използването на пълнежи от конски косъм беше оптимално решение, но в съвременните продукти, той беше заменен от латексова пяна. Ръкавиците с пълнеж от конски косъм са издръжливи и ще ви помогнат да разсеете прилична сила, но няма да предпазят ръцете ви от черепа на противника или от по-твърди боксови чували.

Пълнежите от пенопласт добиха широка популярност, като междувременно станаха по-сложни и с по-високо технически характеристики. Днес едни от най-добрите продукти на пазара на боксова екипировка са с подплата, която представлява уникална комбинация от ударопоглъщащ PVC и латекс.

Основни критерии при избора на ръкавиците – тегло, материали, метод на фиксиране

Важен критерий при избора на боксови ръкавици за спаринг, удари по чувал или боеве, е теглото, а то се измерва в унции. Една унция е равна на 28,35 грама. Теглото на ръкавиците варира от 4 до 18 унции - то се увеличава с 2 унции: 4, 6, 8 и т.н. Теглото на ръкавиците се избира индивидуално за спортиста в зависимост от собственото му тегло.

Колкото по-тежък е спортистът, толкова по-голямо трябва да е теглото на ръкавицата - правилата са валидни като част от тренировъчния процес, а отделни стандарти са предвидени за състезания. Колкото по-тежка е ръкавицата, толкова по-ефективно тя намалява силата на удара.

При избора на ръкавиците е важно да се обърне внимание на материала на продукта - той може да бъде естествена кожа или синтетичен аналог. Кожените ръкавици за бокс са с по-висока цена, но се считат за по-добри - те служат много по-дълго от синтетичните. Моделите от естествена кожа могат да бъдат доста скъпи и по правило се използват в състезания.

Въпреки това, много популярни производители на спортни стоки използват съвременни видове висококачествена синтетична кожа. Те са достъпни, имат добри характеристики и дълъг експлоатационен живот. Също така е важно да изберете модел с качествен пълнеж, който осигурява добро омекотяване.

Когато пазарувате от физически или онлайн магазин за боксови ръкавици трябва да обърнете внимание и на метода на фиксиране. Фиксацията може да става по два начина: велкро и връзки. Велкро моделите могат да се поставят и свалят от спортиста без чужда помощ - те се използват при тренировки, за да пестят време. При състезания, според правилата, боксьорите използват вариант с връзки, защото тази опция за фиксиране е по-надеждна.