Категории

Боксови круши

Показва 1 до 20 от 28 (2 страници)

Ексклузивна колекция от боксови круши е представена в този раздел. Тук ще намерите перфектния вариант за вашата фитнес зала и за домашните ви тренировки. Голяма част от крушите се предлагат под формата на пълен тренировъчен комплект, включващ чифт ръкавици и бинтове, както и специална система за окачване на чувала на таван.

Пълнеж на крушите – какви са оптималните варианти?

Тъй като известна част от чувалите и крушите се предлагат празни, купувачът ще бъде изправен пред задачата да избере пълнежа за новото си фитнес оборудване. Изборът на пълнеж съвсем не е проста задача, защото за тази цел се използва невероятно разнообразие от материали. Крушите, които се предлагат с пълнеж или са запълнени с вода, са готово решение, което ви спестява излишните главоболия.

Защо материалът, използван за запълване на крушите, е от толкова голямо значение? Истината е, че пълнежът определя в голяма степен резултатите от вашата тренировка. Той ви позволява да подобрите бойната си техника, като се фокусирате върху определени аспекти – например, да развиете сила или да подобрите реакцията си.

Когато купува боксова круша на по-изгодна цена, спортистът трябва да обърне внимание на различни детайли: покритието на изделието, начина на закрепване, шевовете, защитните слоеве и разбира се – пълнежа. Той играе една от най-важните роли в тренировъчната програма, а това налага да се потърси вариант, който е оптимален по отношение на цена и качество?

Материали, подходящи за запълване на боксовата торба

Има изобилие от материали, с които крушата или чувалът могат да бъдат запълнени. Някои няма да ви струват нищо, за други ще платите стотинки, но има такива, за които ще трябва да похарчите една сериозна сума пари. Кой вид материал ще изберете ще зависи основно от целите на вашите занимания, нивото на физическата ви подготовка, и не на последно място – от бюджета.

Суровините, подходящи за запълване на празна боксова круша, чиито цени не са твърде високи включват:

  • Обрезки от кожа;
  • Парцали;
  • Гумени гранули;
  • Дървени стърготини;
  • Пясък;
  • Топчета от експандирана глина;
  • Полиетиленови гранули.

В домашни условия любителите на бойните изкуства използват много други материали, например: строителна топлоизолация, стари одеяла или матраци, полиуретанова пяна и др. Никой производител не би използвал въпросните пълнежи, но за любителски тренировки у дома, те могат да свършат добра работа.

Отличителна черта на добрия пълнеж за боксови чували е голямото му сходство с характеристиките на човешкото тяло. Това означава, че пълнежът трябва да бъде умерено мек, да възстановява бързо първоначалната си форма и да има оптимално тегло в съответствие с целите (има модели с маса от 10 и 110 кг).

Също така чувалът трябва частично да поглъща ударите. При висококачествената бокс екипировка, пълнежът е запълнен достатъчно плътно, така че при удар ръката или кракът да не потъват в торбата. Необходимо е да се намери решение, което позволява да се работи ефективно и в същото време да е максимално безопасно.

Нека разгледаме поотделно материалите, с които бихте могли да запълните крушата, закупена от нашия сайт:

Кожени обзрезки

Лентите от кожа се смятат за един от най-добрите материали. Чувалите с такъв пълнеж са практични и удобни. Доста меки са, но имат добро тегло. Самата материя притежава нелоши амортизационни свойства – частично поема силата на удара и защитава крайниците от травми. С времето кожените изрезки не се сбиват и не са подложени на гниене или развитие на гъбички.

Освен това материалът не поврежда самата круша за бокс, което защитава финансовата ви инвестиция. Кожените обрезки често се използват в комбинация с памучни парцали – този вариант е един от най-оптималните. Много производители използват точно такива пълнежи, тъй като получените торби са издръжливи и имат отлична функционалност.

Парцали

Малки парчета плат също заемат челни позиции в класацията за най-добър пълнеж за боксови чували. За запълване на спортно оборудване е желателно да се използват синтетични и естествени материи. Първата група придава тежест, а ролята на втората е да създава обем и да го поддържа за дълго време. Този тип пълнеж също не се поврежда с времето и издържа на дори най-интензивните тренировки.

Пълнежът може да ви излезе напълно безплатно, ако използвате собствените си запаси. В почти всеки гардероб могат да се намерят дрехи от изкуствени и памучни платове, които по една или друга причина няма да бъдат носени. Желателно е тъканите да се нарежат на ленти с еднаква големина, преди да се натъпчат в крушата.

Гумени гранули

За този материал можете да чуете само добри отзиви. Болшинството ползватели намират гумените гранули за перфектният пълнеж за боксовата торба. Той притежава всички характеристики, присъщи на кожените и текстилни изрезки, но ги превъзхожда с оптималното си тегло. При другите два вида пълнежи недостигът на маса е очевиден, затова някои хора добавят пясък.

Размерът на гранулите трябва да бъде в диапазона 1 – 5мм, за да може крушата да придобие професионални характеристики. Тук е важно да отбележим, че този вид пълнеж е предназначен за спортисти, които се занимават с бокс от много години и вече са изработили всички елементи на техниката. Начинаещите, от незнание и неспособност, могат да се наранят, което понякога води до образуване на хематоми и дори сериозно увреждане на ставите.

Единственият недостатък на гумената пелета е високата ѝ цена. За да създадете професионална боксова круша с тегло 50 кг, ще имате нужда от много материал. Ето защо, ако попаднете на евтина торба и производителят твърди, че вътрешното съдържание е гумени гранули, не вярвайте. Най-вероятно пълнежът е бил смесен с друг евтин материал, което, разбира се, ще се отрази на качеството на продукта.

Пясък и дървени стърготини

Пясъкът е много непрактичен материал. Той е най-евтин, но бързо се сбива. Макар да дава добра тежест, след известно време чувалът става твърд като камък и с него се работи изключително трудно. А, ако изобщо е възможно, то с течение на времето може да развиете навика да задържате удара. Освен това съществува риск пясъкът да се изсипе през шевовете на крушата.

Пясъкът, както и дървените стърготини, е податлив на гниене и гъбички, поради влагата, която обикновено акумулира. При работа с такава екипировка се вдига много прах и се чува силен шум. С течение на времето дъното на чувала ще стане много твърдо, а горната част ще омекне. Като цяло не ви препоръчваме да използвате последната група материали като пълнеж за празните боксови круши, закупени от сайта ни на изгодна цена.

Какви видове съществуват?

Едно просто спортно съоръжение, каквото е крушата за бокс, ви позволява да тренирате у дома по всяко време, без да се съобразявате с работното време и изискванията на най-близкия до вас клуб. Покупката на такъв вид екипировка не е ненужен разход, а добра инвестиция, защото тя ще ви спести, позволявайки ви да тренирате вкъщи.

На първо място трябва да изтъкнем, че боксовите чували се предлагат в различни разновидности, които се различават по тегло, дизайн, начин на монтиране и предназначение.

Класическият боксов чувал е направен под формата на вертикален висящ цилиндър или круша. Така наречените „снаряди” варират като тегло. Те могат да бъдат: тежки (от 60 до 110 кг), средни (от 30 до 60 кг) и леки (от 5 до 30 кг). Крушата е подходяща за практикуване на удари с ръце и крака.

Друга разновидност е ъперкът чувала, който се закачва хоризонтално и се използва за практикуване на ъперкъти - удари отдолу. Крушите от този тип са със средно тегло. Друг възможен вариант е Г-образна възглавница, която се окачва на стената.

Следващият вариант, който можете да закупите, е пневматичният чувал. Това е малък лек кожен снаряд, пълен с въздух. Монтира се на опора или на две вертикални греди. Характерно за него е, че след удара бързо се връща в първоначалното си положение по произволна траектория, поради което се използва за отработване на скоростта и точността на ударите.

На пазара могат да се намерят и евтини боксови круши, които се монтират на стена. Срещат се модели с квадратна и Г-образна форма, като първият вариант се използва за практикуване на акцентирани прави или странични удари, а вторият е подходящ и за ъперкъти. Работата със стенна круша обаче изисква подготовка.

Един от най-популярните видове е подовата боксова круша на стойка. Тя може да бъде с цилиндрична или сферична форма. Монтира се на подвижна метална стойка, която е фиксирана върху специална платформа. Поради широката амплитуда на трептенията е подходяща за трениране на маневреност. Крушата от този вид ви позволява да удряте под различни ъгли.

Манекенът е боксов тренажор, който малко хора използват в домашни условия. Формата му е разработена като човешка фигура, по-често имитация на глава и торс. Също така се монтира на метална стойка, чиято височина може да се регулира. Манекенът е подходящ за отиграване на всички прийоми и техники.

Как да изберем круша за домашни тренировки?

Изборът на изкуствен спаринг партньор често определя дали даден любител на силовите спортове ще продължи със своите занимания. Все пак качествена боксова круша не може да се намери на символична цена, затова покупката трябва да бъде максимално успешна. Ние ще ви помогнем да изберете най-добрия вариант за себе си на база ключовите параметри при този тип продукти.

Един от основните показатели при избора е теглото на чувала/крушата. Установената формула в спортните среди е 50% от теглото на състезателя. Например, атлет с тегло 60-70кг трябва да закупи боксова круша със стойка или висяща, която е с тегло 30-40кг. Към крушите със средно тегло принадлежат изделията до 60кг, които позволяват на повечето категории спортисти да тренират удари и могат да бъдат инсталирани у дома.

Вариантите с тегло от 60 до 120 кг са подходящи за силови тренировки и отработване на показателите за сила. Тези круши за бокс обикновено са големи и изискват усилени крепежи за монтиране. Подходящи са за професионалисти, които се състезават в тежка категория.

Твърдостта е не по-малко важна при избора на основното боксьорско оборудване. Идеалната бокс круша не бива е твърде мека, защото при удар ръката или кракът ще потъват. В същото време прекомерната твърдост води до травми.

Твърдостта, еластичността и теглото на висяща или стояща боксова круша, както и нейната издръжливост и екологичност, зависят от материала. Обикновено като пълнеж се използват гумени или PVC гранули, дървени стърготини, парцали, кожени обрезки или комбинации от всички тези материали.

Говорейки за материала, не бива да пренебрегваме и този, използван за изработка на калъфа на любителските боксови круши на стойка. Най-популярните опции в този случай са: естествена и изкуствена кожа, PVC и по-рядко брезент. Естествената кожа е екологична, издръжлива и здрава, но не достатъчно мека. Носете ръкавици, за да избегнете нараняване на ръцете.

Предимството на изкуствената кожа е ниската ѝ цена, но тя е по-малко издръжлива и устойчива на износване от естествената кожа. PVC е здрав, издръжлив, влагоустойчив, приятен на допир материал. Брезентовите боксови круши за вкъщи са евтини и издръжливи, но не са най-добрият тип обшивка. Материята е твърда и груба и с нея може да се работи само с ръкавици.

Начинът на закрепване е последният фактор при избора на боксово оборудване. Не във всеки дом са налични условия за използване на боксова круша за таван. Освен това, колкото по-тежка е крушата, толкова по-здраво трябва да бъде закрепена към тавана. Много вертикални модели имат пръстен не само отгоре, но и отдолу, за да бъдат допълнително прикрепени към пода. С този метод на фиксиране крушата няма да отскача по време на удари, дори да е лека.