Категории

Жилетки с тежести

Показва 1 до 11 от 11 (1 страници)

Ако ви се струва невъзможно да промените тренировъчния си режим, за да повишите интензитета или промените нивото на трудност, използването на жилетка с тежести може да се окаже работещ вариант. Тя ще внесе известно разнообразие в спортната ви програма и ще повиши ефективността на силовите ви тренировки.

В този раздел ви предлагаме продукти с регулируеми тежести (40 х 1кг), както и превъзходната серия DBX Bushido от 10 до 40кг, която е с универсален размер. Жилетките ни са подходящи както за професионалисти, така и за начинаещи. Изработени са от изключително здрави материали и имат удобна кройка, която не ограничава движенията по никакъв начин.

Свойства и предназначение на жилетката с тежести

Жилетките работят добре, когато целта е увеличаване на телесната маса и при тренировки с тежести. Могат да се използват също при някои аеробни програми, както и по време на бягане и катерене. Удачно е да се използват и в експлозивни тренировъчни упражнения, включително скокове и тренировъчни упражнения с джетове.

Ако не сте запознати с този спортен екип, утежнената жилетка е точно това, което подсказва името. Прилича на тактическа или риболовна жилетка, обикновено снабдена с джобове за добавяне или премахване на тежест, ако е необходимо. Теглото на една жилетка за тежести варира, но обикновено е между 5,4–68 кг.

Жилетките се различават от конвенционалните видове фитнес оборудване по това, че разпределят равномерно натоварването върху торса. Макар да съществуват някои съображения и предпазни мерки, с които трябва да сте наясно, ползите от използването на такава екипировка са факт и те се движат в няколко посоки. За да не бъдем голословни, ще се опитаме да им обърнем специално внимание.

Ползи от използването на елек с добавено тегло в спорта

Жилетките с тежести са просто форма на допълнително съпротивление. Колкото повече усилия трябва да полагате, докато се движите, толкова по-усилено трябва да работи тялото ви и толкова повече енергия изразходва. Проучване показва, че хората, носещи жилетка, която добавя 10% от телесното им тегло, изгарят значително повече калории от тези, които не носят тежести, и тези, които увеличават само 5% от телесното си тегло.

Ползите от носенето на жилетка за тренировки включват също:

Ползи за сърдечно съдовата система

Едно скорошно проучване установи, че тренировките с тежести подобряват прага на лактат в кръвта при бегачите. Това означава, че те могат да поддържат по-високи скорости за по-дълги периоди от време, преди да се уморят. Всъщност, наблюдават се подобрения както по време на спринтове, така и по време на бягания за издръжливост.

Използваните товари са равни на 5 - 40% от телесното тегло на участниците. Използвани са по-високи тежести за подобряване на представянето на спринта, докато по-малки тежести, равни на 10% от телесното тегло, са използвани за по-дълги разстояния. Изследването показва, че тежестта на жилетката подобрява представянето в редица спортове, подобрявайки работата на сърдечно-съдовата система.

Ползи за силата

Тренировките с тежести са единственият начин да се увеличи силата на атлетите. Забелязват се подобрения в силовите тренировки на лежанка и при правене на лицеви опори, докато се носи жилетката. Подобрения също се наблюдават, когато тежестта се добави към традиционните тренировки с тежести и при експлозивни движения като силовото чистене.

Увеличаването на силата вследствие на употребата на жилетки с тежести се наблюдава не само при млади хора, но и при възрастни. В допълнение, тези натоварващи екипи се препоръчват като тренировъчно оборудване на хора с остеопения, което да помогне за подобряване на костната минерална плътност и намаляване на риска от фрактури.

Ползи за телесното тегло

Едно от малкото проучвания в тази посока показва, че тежестите, носени като част от спорния екип, помагат на тялото да метаболизира мазнините по-ефективно. Когато се изразходва повече енергия в силовите тренировки, тялото посяга към складираните мазнини, третирайки ги като източник на енергия. В противен случай то би разграждало мускулна тъкан.

Обикновено атлетите тренират с тежести, за да увеличат мускулната маса, като в същото време изчистят мазнините. В това отношение носенето на жилетка с тежести, закупена на изгодна цена носи значителни ползи, доказани в практиката.

В обобщение можем да кажем, че жилетките, представени в този раздел, помагат за подобряване на скоростта на бягане, издръжливостта и мускулната сила. Те също могат да помогнат за увеличаване на изгорените калории и поддържане на костната минерална плътност.

Елеците с добавено тегло обикновено разпределят тежестта равномерно около торса, което би трябвало да намали тенденцията за компенсиране при стоене, ходене и други дейности. Въпреки това може да откриете, че една марка или стил жилетка с тежест е по-удобна за носене от друга.