Категории

Боксов манекен (Чучело)

Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)

За съжаление, поради натоварен работен график, за много хора е невъзможно да усъвършенстват боксьорските си умения в спортната зала. Те обаче биха могли да организират свой личен тренировъчен център в собствения си дом, където да отработят различни техники и да подобрят общото си представяне. Ако ви е нужен боксов манекен, то в настоящия раздел можете да избирате между няколко вида тренажори с отлично качество и достъпни цени.

Избор на тренажор за отработване на ударите – чувал или манекен?

Ако сте твърдо решени и силно мотивирани да тренирате у дома, то със сигурност вече сте се изправили пред сложната задача какво оборудване да изберете. Боксовите чували и манекените са най-популярният тип тренажори. Те са подходящи както за начинаещи, така и за опитни бойци, но за да се избере един от двата варианта, е необходимо добро познаване на всеки от тях.

 Така например чувалът е подходящ за развиване на сръчност и ударна сила. По вдлъбнатината, която ще оставите в чувала, можете да определите каква сила и мощ имат вашите удари. Когато купувате чувал, следва да изберете правилно неговото тегло според нивото на вашия професионализъм: колкото по-малко опит имате, толкова по-лек трябва да е чувалът.

Висококачествените чували и круши по правило, се изработват от естествена кожа. Те се отличават с висока устойчивост на износване и издръжливост. Материята издържа дори на големи натоварвания, а вътрешният материал (пълнеж) поглъща перфектно и най-мощните удари.

Специалният манекен за бокс, от друга страна, се радва на все по-голяма популярност. Това е също вид боксов чувал, който обаче имитира добре човешкото тяло и по-конкретно човешкия торс. Предимството на манекена е, че с него можете да оттренирате по-прецизно ударите, целейки се в отделни зони, точно както при спаринг.

Можете да тренирате да удряте болезнените точки на врага: в главата, тялото, техниката на близък бой, хватките и т.н. Реализмът на усещанията ви е гарантиран! При повечето модели има възможност за регулиране на височината в съответствие с ръста на атлета. Манекенът се използва за тренировки и в други спортове извън бокса: таекуондо, карате, ММА.

Кои фактори трябва да отчетете, ако решите да закупите боксов манекен?

Манекенът, наричан също боксово чучело, е перфектен тренажор, стига да е избран правилно и използван оптимално. Той е най-добрият заместител на истинския спаринг партньор, но при покупката му е важно да се вземат предвид няколко основни критерия. Нека разгледаме поотделно най-важните от тях:

  • Наличие на свободно пространство. За безопасна и комфортна тренировка ще ви трябва свободно пространство както за самия снаряд, така и за извършване на движения, които нищо няма да ограничава.Предимството на манекена е, че трябва да направите място точно пред него;
  • Монтаж. Този вид боксови тренажори се състоят от подова и директна работна част. Първата създава опорна точка на тренажора, а втората се поставя върху опората и се фиксира със специални болтове. Подовата част се запълва с пясък или вода.

Манекенът може да се премести на удобно място, за разлика от крушата или чувала, които често се използват в окачено (висящо) състояние. Готовият за използване снаряд може да достигне тегло до 250 кг (масата се определя от количеството пълнеж: колкото по-висок е индикаторът, толкова по-мощни удари може да издържи тренажорът.

Предимства на манекените за бокс

Боксов манекен, закупен на изгодна цена, носи редица предимства за любителите и професионалистите в този спорт. С формата си той имитира спаринг с истински опонент, което ви позволява да отработвате точкови удари. Височината му се регулира според ръста на спортиста и може да се използва за усъвършенстване на умения в почти всички видове бойни изкуства. Рискът от нараняване е минимален, така че манекенът е идеален за начинаещи.

Заслужава си да закупите качествено боксово чучело на разумна цена от магазина ни, защото то се монтира и мести от едно място на друго с максимална лекота. Благодарение на сгъваемия дизайн, чучелото се транспортира лесно и не заема много място при съхранение. Можете да го използвате дори в тесни пространства, като освободите мястото директно пред него.