Категории

Бойни фитнес въжета за тренировки

Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)

В последните години фитнес залите предлагат провеждане на кросфит тренировки с въжета, които наподобяват корабните такива. Така наречените „Battle” и „Power Ropes” са в основата на множество кардио и функционални фитнес програми. Ако си търсите бойно въже за тренировки, може би ще откриете най-добрия продукт в лицето на DBX Power Rope 15м.

Какво представлява бойното въже?

Някои бегачи установяват, че тяхното съпротивление не съответства на задачата да финишират с добри резултати, поради това, че не работят достатъчно със силови упражнения. В това отношение бойното фитнес въже е отличен силов тренажор, помагайки за увеличаване на силата в множество мускулни групи едновременно.

Въпреки че обикновено изглеждат прекалено тежки, тези дебели шнурове тежат едва около 14 кг. Това, което натоварва тялото по време на тренировка, е непрекъснатото движение в продължение на няколко секунди. Въжетата са фитнес аксесоар, който всеки може да използва, дори ако не желае или не бива да вдига тежести.

Въжетата са предназначени не само за увеличаване на силата. Логично е да повишават силата на мускулите, но те също така са чудесен уред за кардио упражнения, а това означава цялостна тренировка за тялото.

Поради слабото му въздействие върху ставите, можем да приемем въжето за почти перфектния фитнес аксесоар. То ще ви помогне да избегнете претоварването на ставите (колена и глезени), а бегачите обикновено гледат на него като на забавно и динамично упражнение.

Бойните фитнес въжета станаха популярни в света на фитнеса и бодибилдинга в последните няколко години. В допълнение към изграждането на мускулна маса, те ни позволяват да изгаряме калории и телесни мазнини, без да изпадаме в ужасяваща загуба на мускулен обем. Този тип тренировки са напълно съвместими с останалите спортни дисциплини. Плувци и гребци ги използват за укрепване на ръцете и повишаване на сърдечно-съдовата и дихателната дейност.

Кросфит упражненията с въжето подобрява координацията на ударите, тъй като се извършва сходно движение. Боксьорите и състезателите по американски футбол също ги включват в тренировките си, тъй като люлеенето на въжетата наподобява движението по ринга или игралното поле.

Ако си мислите, че с въжетата се тренират единствено мускулите на бицепсите и трицепсите - грешите. Раменете и торса изпълняват основна стабилизираща функция за вашите тренировки, особено при бегачите. Освен това, в зависимост от позицията, която заемате, ще се тренира долната част на тялото. Ако клякате, ще работите едновременно с квадрицепсите, глутеусите и подколенните сухожилия.

Ползи от използването на бойни въжета

Сега, след като знаете как работи бойното тренировъчно въже, е важно да научите също и ползите за здравето от неговото използване. Включването на нови спортни уреди във вашата тренировъчна програма ще повиши физическото ви представяне, както и мотивацията ви да спортувате.

Сред всички предимства на използването на фитнес въже, най-важните са:

Изгаряне на калории. Да, калории се горят и то много. Благодарение на камшичните удари с въжето, мускулната тяга се подобрява и настъпва активиране на сърдечно-съдовата и дихателната система. За 30-минутна тренировка ще изгорите от 300 до 500 калории. Ако го сравним с други симулатори, то велоергометърът дава сходни резултати.

Отнема съвсем малко време. В днешно време сме склонни да се фокусираме върху тренировки, които изискват малко време, тъй като поради натоварения ни график обикновено нямаме много свободно време за спорт. В класове с висока интензивност с продължителност около 20 минути ще развиете забележителни аеробни способности.

Без риск от травми. Тъй като представлява нискотравматично комбинирано упражнение, работата с въже за фитнес не представлява риск от нараняване на на мускулите, ставите и връзките. Освен това, силата, която използваме е създадена от самите нас. Невъзможно е да натоварим тялото повече, отколкото то може да понесе.

Подобряване на баланса. Обвързаният с въжета фитнес, изисква да пазим равновесие. С редовна практика ще можете да развиете по-голяма стабилност и баланс в тялото си.

Работа с няколко мускула едновременно. В зависимост от комбинациите, които правите, използвайки бойно въже за тренировка, можете да променяте програмата и да работите както върху долната, така и върху горната част на тялото. Все пак, това е упражнение със сърдечно-съдов компонент, което ще ви накара да изгаряте мазнините в близост до мускулите, участващи в конкретното движение.

Не на последно място трябва да изтъкнем, че закупувайки бойно въже на изгодна цена, ще можете да го използвате както в зала, така и на открито. Всяка дейност на открито ни носи повече полза, отколкото ако я практикуваме на закрито. Можем да работим въжета на открито без проблеми, те не изискват винтове или сложни коннструкции за монтаж.